Kuusamoon omatoimikirjasto

Kuusamon pääkirjastossa otetaan käyttöön omatoimikirjastojärjestelmä 1.3. klo 8.

Omatoimikirjasto laajentaa kirjastopalvelujen saavutettavuutta, sillä kirjastoon pääsee arkisin klo 8-22, lauantaisin klo 8-18 ja sunnuntaisin klo 8-18.

Pääoven vieressä on lukulaite, jolla sisäänkirjautuminen tapahtuu. Ovi avautuu, kun lukulaitteelle näytetään OUTI-kirjastokorttia ja näppäillään siihen liitetty salanumero.

Kirjautumisessa tarvittava salanumero on sama kuin verkkokirjastossa. Sen saa kirjaston neuvonnasta. Salanumeron on oltava nelinumeroinen luku. Olemassaolevan salanumeron voi vaihtaa itse verkkokirjastossa.

Aamujen osalta omatoimikäytäntö muuttuu: klo 8-10 välillä sisäänpääsy vaatii kirjautumisen, koska ovet eivät entiseen tapaan ole auki.

Palveluajat pysyvät ennallaan: maanantai – torstai  klo 10-19, perjantai ja aattopäivät klo 10-17 sekä lauantai klo 10-15 (1.9.-31.5.). Tällöin ovet aukeavat ilman korttia. Palveluajan päätyttyä kirjautumalla pääsee sisään klo 22:een asti, viikonloppuisin klo 18:aan. Ennen omatoimiajan päättymistä tulee kuulutus, jonka jälkeen tiloista on poistuttava 15 minuutin kuluessa. Kirjastossa on tallentava kameravalvonta. Järjestelmä säätelee ovien avautumista ja valoja.

Omatoimiaikana kirjastossa voi lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla, noutaa OUTI-varauksia, lukea lehtiä ja käyttää asiakastyöasemia ja langatonta verkkoa. Kaukolainoja ja maksuja voi hoitaa vain palveluaikoina.

Omatoimikäytölle on laadittu käyttösäännöt, joissa käyttöoikeus on rajattu yli 16-vuotiaisiin. Alle 16-vuotiaat saavat käyttöoikeuden huoltajan suostumuksella. Tuntemattomia ei saa päästää samalla ovenavauksella sisään. Omatoimikirjaston asiakkaat ovat velvollisia korvaamaan mahdollisesti aiheuttamansa vahingot sekä myös seurassaan sisään tulleiden henkilöiden aiheuttamat vahingot. Samaten huoltaja vastaa myös lapsen mukana sisään tulleiden henkilöiden aiheuttamista vahingoista.  Lainauskiellossa oleva ei voi lainata omatoimiaikanakaan. Väärinkäytöksistä seuraa omatoimikäyttöoikeuden menetys.

Omatoimikirjastoja on toiminnassa Oulussa, Iissä ja Lumijoella ja suunnitteilla useisiin OUTI-kirjastoihin.